Geschiedenis

Geschiedenis

Veronica is een echt familiebedrijf. Aat en Riet van Liere, de vader en moeder van Dirk en Lillian, zijn op 6 juni 1960 begonnen. Dirk is sinds 1985 in bedrijf en Lillian deed haar intrede in 1987. Waarna hun beide ouders zich enigszins iets terugtrokken om het stokje over te geven aan de jeugd. Inmiddels word het bedrijf gerund door Erwin, Lillian en hun zoon Lesley. Ook de jongste dochter werkt mee in het familiebedrijf.


De naam Veronica is te danken aan de zendpiraat Veronica die ongeveer een maand eerder de ‘lucht’ in ging. Doordat de naam Veronica veelvuldig te horen was op radio en tv was er geen mooiere reclame voor een opstartend bedrijf.


De eerste stek in 1960 was een vaste stek in De Cocksdorp. In een verkoopwagen(tje) werden patat, snacks en ijs verkocht. Vanaf 1963 kwam er op de haven een standplaats vrij en werd deze ingenomen. Door de jaren heen kwamen er nog twee rijdende verkoopwagens bij die bij elk evenement dat op Texel georganiseerd werd te vinden waren. Tussentijds werd ook nog even de kiosk bij het zwembad gerund.


Vanaf 1972 is in een geheel zelf gebouwde verkoopwagen op de haven als vaste stek gekomen. Hierin werd ook voor het eerst vis verkocht. De uitbreiding van het assortiment werd door de jaren heen steeds groter. Vanaf 1976 werd een andere plaats op de haven ingenomen en deze was ook waar de laatste wagen heeft gestaan. De laatste verkoopwagen werd in 1996 nieuw neergezet. Het toerisme nam toe en wij wilden graag uitbreiden maar hadden geen ruimte meer.


In 2000 zijn wij gestart met het traject om het huidige gebouw neer te zetten. Dit met medewerking van de gemeente. In Oudeschild werden een aantal “parels’’ uiteen gezet om het een en ander aantrekkelijker te maken voor de toerist. Waddenhaven, het huidige Kaap Skil en de Texelse Markt waren daar onderdeel van. De Texelse Markt was datgene waar wij de kar van gingen trekken. Op dit concept konden wij ons vaste gebouw realiseren met het beoogde effect om meer te kunnen betekenen op de haven. Al jarenlang zagen wij de potentie van de haven maar konden daar nooit geen invulling aan geven. Dit was de kans waarop we zolang hadden gewacht. Architectenbureau Louis Uriot maakte een aantal tekeningen en daar is het huidige uit gekozen. Het mocht niet te modern, een beetje authentiek en passen op de haven. Daar zijn we duidelijk wel in geslaagd want de reacties van onze klanten spreken voor zich. De ligging van de zaak is gunstig ten opzichte van de zon. Een terras op het zuiden tevens voorzien van zonneschermen bij een teveel aan zonlicht. Het biedt plaats aan 100 personen en binnen is nog eens plaats voor 70 personen waar u gezellig kunt zitten. Toch moest er nogal een traject doorlopen worden om tot dit resultaat te komen. Drie wethouders versleten en heel veel tegenslagen aangaande vergunningen. Heel vaak hebben wij gedacht dat de kogel door de kerk was en waren er toch nog weer dingen die niet in orde werden bevonden. Zo heeft het dus tien jaar geduurd voordat onze droom uiteindelijk op de haven stond. In dit hele traject werden wij bijgestaan door Hans Eelman. We zijn zelfs op een punt beland om het bijltje erbij neer te gooien. Na zoveel tegenslagen zagen we het op een gegeven moment niet meer zitten. Hans heeft ons toendertijd gesteund en ons voorgehouden dat we zeker niet moesten stoppen maar je poot stijf te houden. Nu is het zo dat we al zoveel tijd, geld en energie erin gestoken hadden dat het ook niet makkelijk was om te stoppen. Toch doorgezet zoals een ondernemer betaamd en zie het resultaat
Vis- en cafetaria Veronica | Haven 9a, Oudeschild | Telefoon (0222)31 20 30 | E-mail info@veronicatexel.nl